Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τα παράξενα των Μουντιάλ Νο3

Το τυπογραφικό λάθος...

Η συγκεκριμένη ιστορία, αναφέρεται σε γεγονότα του 1950, όμως το παρασκήνιό της αρχίζει 20 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα το 1930 όταν οι Άγγλοι αποφάσισαν να σνομπάρουν το πρώτο Μουντιάλ, που πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη. Η αιτία μία. Η υπεροψία τους. Οι αφορμές αρκετές. Πρώτον ήταν κατά πολύ ανώτεροι(σύμφωνα με τους ίδιους) από όλους τους υπόλοιπους και αυτό ήταν κάτι τόσο δεδομένο που δεν χρειαζόταν απόδειξη εντός του γηπέδου.
Δεύτερον δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως την πρώτη διοργάνωση δεν την φιλοξένησαν οι εφευρέτες του ποδοσφαίρου, αλλά μία χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τρίτον θεωρούσαν άσκοπο εντελώς να ταξιδεύουν με πλοίο επί δύο εβδομάδες για να παίξουν με τους υπόλοιπους, αφού έτσι κι αλλιώς στην Αγγλία έπαιζαν μεταξύ τους οι καλύτεροι του κόσμου(πάλι σύμφωνα με τους ίδιους). Αυτή η υπεροψία και ο σνομπισμός των Εγγλέζων, τους έκανε να μην συμμετάσχουν ούτε στα τρία πρώτα Μουντιάλ.

Το πήραν απόφαση όμως στο πρώτο μεταπολεμικό Μουντιάλ και ταξίδεψαν μέχρι την Βραζιλία, για να ζήσουν και αυτοί από κοντά το πρώτο τους Μουντιάλ. Παρόλα αυτά η υπεροψία δεν είχε φύγει από το στρατόπεδο των Άγγλων, οι οποίοι έφτασαν στην άγνωστη για εκείνους, κλιματολογικά κυρίως, Βραζιλία, μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, ενώ η ομάδα είχε συγκροτηθεί μόλις τέσσερις μέρες πριν την αναχώρρησή της για την μακρινή Βραζιλία. Βέβαια πρέπει να αναφερθεί πως η Αγγλία ήταν από τις λίγες ομάδες που απαρτιζόταν αποκλειστικά από επαγγελματίες παίκτες και από πολλούς θεωρούταν φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Στις τάξεις της διέθετε μεγάλα αστέρια της εποχής όπως τους Μπίλι Ράιτ, Τομ Φίνεϊ και Σταν Μόρτενσεν.

Οι Άγγλοι όμως, χωρίς να συμμετέχουν σε κανένα από τα προηγούμενα Μουντιάλ δεν είχαν ιδέα για το ποδόσφαιρο που παίζαν οι αντιπάλοι τους αλλά και γενικά για την ποδοσφαιρική νοοτροπία πέρα από τα σύνορα της Αγγλίας. Μάλιστα όταν έφτασαν στην Βραζιλία και πήγαν στο ξενοδοχείο τους, εκεί συνάντησαν ένα Βραζιλιανάκι να κάνει γκελ με μια φλούδα πορτοκαλιού πάνω από ένα τέταρτο. Ο τεχνίτης της ομάδας Τζάκι Μπίλμπερν, επιχείρησε να το συναγωνιστεί, όμως τα περισσότερα που κατάφερε να κάνει ήταν δύο γκελ και έτσι άφησε τις εξυπνάδες και πήγε στο δωμάτιό του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες στις 25 Ιουνίου οι Άγγλοι ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην Χιλή, της οποίας και επικράτησαν με δυσκολία με 2-0. Το επόμενο παιχνίδι έφερνε αντιμέτωπους τους επαγγελματίες Εγγλέζους με τους ερασιτέχνες Αμερικανούς και διεξήχθη στις 29 Ιουνίου. Μάλιστα για την Αμερική ο μόνος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ήταν ο αρχηγός τους Έντι ΜακΙλβένι. Το παιχνίδι ξεκίνησε και όντως από την αρχή ήταν εμφανής η ποιοτική διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες. Οι Άγγλοι είχαν πολλές ευκαιρίες, δοκάρια, ακόμα και γκολ που δεν μέτρησε, όμως οι Αμερικάνοι ήταν αυτοί που με γκολ του Γιόσεφ Γκάιτενς στο 38', κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη με 0-1 και να γράψουν μία από τις πιο μαύρες σελίδες του Αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά παράλληλα και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού μέχρι και σήμερα.


Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Μπερτ Γουίλιαμς,
μόλις έχει δεχθεί το γκολ των Αμερικανών


Και ενώ οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές μετά από αυτήν την ήττα έβαλαν μυαλό και χαμήλωσαν λιγάκι την μύτη τους, οι υπόλοιποι Άγγλοι που βρίσκονταν πίσω στην πατρίδα, συνέχισαν να είναι υπερόπτες και οι μύτες τους να χτυπάνε ταβάνια. Έτσι λοιπόν όταν έφτασε το τηλεγράφημα από την Βραζιλία, και ανέφερε ως σκορ του ματς 0-1, το μυαλό των Άγγλων δημοσιογράφων δεν πήγε με τίποτα στο γεγονός ότι η υπερομάδα τους θα μπορούσε να έχει χάσει από ένα τσούρμο ερασιτεχνών, αλλά θεώρησαν πιο πιθανό να έχει γίνει κάποιο τυπογραφικό λάθος και κάπου να έχει παραπέσει ένα άσος. Με τα πολλά θεώρησαν πως το παιχνίδι είχε λήξει 10-1, υπέρ της Αγγλίας αλλά κάποιος είχε ξεχάσει να συμπεριλάβει το 1 στο τηλεγράφημα. Έτσι την επομένη οι αγγλικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν κάνοντας λόγο για θρίαμβο επί των ΗΠΑ με 10-1. Την ώρα λοιπόν που η Αγγλία γνώριζε την πιο ταπεινωτική ήττα της ιστορίας της, στην Αγγλία στηνόντουσαν πανηγύρια με αφορμή τον μεγάλο θρίαμβο της Αγγλίας επί των ΗΠΑ με το μαγαλιώδες 10-1.

Πάντως δεν άργησαν και πολύ να μάθουν την αλήθεια εκεί στην Αγγλία, αφού οι Εγγλέζοι αποχαιρέτησαν αρκετά γρήγορα την διοργάνωση, μετά και από την ήττα που γνώρισαν από τους Ισπανούς στο επόμενο παιχνίδι του ομίλου. Έτσι πήραν τον δρόμο του γυρισμού, με χαμηλά πλέον τις μύτες αλλά και ολόκληρο το κεφάλι και έδωσαν τέλος στην παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί στην Αγγλία.



Πλάνα από το παιχνίδι Αγγλία-ΗΠΑ (και από τον τελικό Βραζιλία-Ουρουγουάη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου